Przejdź do głównej zawartości

Praliny pistacjowo-fistaszkowe

Odkąd nauczyłam się robić prawdziwe pralinki, odkąd zobaczyłam profesjonalne formy do ich produkcji zapragnęłam mieć choć jedna taką formę. Niestety jest to spory wydatek więc czekałam na stosowna chwilę, aby nabyć to cudo. A ponieważ w tym roku obchodzimy z mężem 18-stą rocznicę ślubu dostałam w prezencie właśnie tą  wymarzoną formę :)


Upolowałam piękny kształt i podsunęłam linka z adresem strony pod sam nos mężusiowi ;) A resztę zrobił już On sam. W piątek przyszła do mnie mała paczuszka a w niej foremka z której powstały One! Pralinki w gorzkiej czekoladzie z nadzieniem z prażonych pistacji i fistaszków. 










Komentarze

  1. Wyglądają jak z najlepszej pijalni czekolady. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie byłam w pijalni czekolady :) Miło mi, że tak Ci sie podobają :)

      Usuń
  2. zawsze chciałam się nauczyć, by czekoladki wychodziły takie błyszczące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest to łatwe zadanie, ale trzeba dobrze temperować czekoladę, mieć formę z błyszczącym środkiem i wyjdą błyszczące :)

      Usuń
  3. No więc po kolei: gratulacje z okazji rocznicy i samych radości na kolejne lata wspólnego życia :)
    Męża masz kochanego, taki prezent to prawdziwy skarb :) Zrobiłaś z niego bardzo dobry użytek (prezentu, nie męża ;)), bo praliny wyglądają oszałamiająco pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie i za życzenia i za uznanie moich czekoladek :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia