Przejdź do głównej zawartości

Cupcake cytrynowe dekorowane w stylu angielskim

Cupcake - tak w wielkim skrócie,  to babeczki dekorowane kremem, albo masą cukrową.
Te które zrobiłam wraz z koleżanką z Kolbuszowskiej Gildii FotografówMagdaleną  wyszły bardzo smaczne i bardzo piękne!

cupcake cytynowe


Spontaniczne spotkanie przy piekarniku zaowocowało przepysznymi i przepięknymi babeczkami. W dodatku miały świetna sesje zdjęciowa profesjonalnym aparatem z profesjonalną fotografką:)
moje zdjęcia są jak szare myszki przy tych Madzi :)
Niemniej jednak pewnie interesuje Was przepis?
No to proszę! Oto on.



Na 12 sztuk
  • 110g masła
  • 110g cukru 
  • 110g maki 
  • 1 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/3 łyżeczki sody
  • skórka starta z jednej cytryny
Ubić całe jajka na sztywną jasną pianę,  masło z cukrem utrzeć na puch, dodać jajka, make wymieszana z proszkiem i sodą. Delikatnie wymieszać, na końcu dodać skórkę z cytryny. Przełożyć do papilotek, napełniając do 3/4 wysokości (u nas papilotki były średniej wielkości i do każdej dałyśmy po jednej czubatej łyżeczce masy (była gęsta). Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20 minut (do suchego patyczka).


Babeczki wychodzą bardzo wilgotne i aromatyczne.

Krem
  • 250g masła
  • 250g cukru pudru
  • sok z jednej cytryny
 Masło utrzeć na puch, dodać puder i nadal ucierać do połączenia na delikatna lśniącą masę. Dodać sok z cytryny i wymieszać do połączenia.

Dekoracja
  • ok 300g migdałowej masy cukrowej (domowa masa cukrowa
  • barwniki spożywcze (różowy, fioletowy, pomarańczowy, zielony)
  • narzędzia i foremki do dekoracji z lukru plastycznego 

Po upieczeniu babeczek należy je wystudzić. Każdą babeczkę posmarować kremem z "górka" i odstawić. Masę cukrowa podzielić i zabarwić. Wałkować cienko wycinać koła nieco większe niż średnica babeczek i nakładać. Wygładzić powierzchnię. Dekorować wedle uznania:)

Poniżej zdjęcia Magdy. Zapraszam na jej Fanpage tam możecie podziwiać jej zdjęcia, a robi przepiękne sesje: dzieci,noworodków, ślubne, komunijne i wszelkie inne.

No i jeszcze jedna ważna sprawa! Jeśli chcielibyście takie smaczne i piękne cupcake na Waszych uroczystościach, to my z Madzią chętnie je wykonamy! Świetnie się przy tym bawiłyśmy :)





Cupcake z kremem mocno kakaowym (te ciemne) w kolejnych wpisach.

Komentarze

  1. Ależ piękne! już wiem co upiekę w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie wyglądają, naprawdę super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie to co pani robi to jest mistrzostwo świata!
    Kiedyś myślałam, że człowiek nie jest w stanie coś takiego pięknego stworzyć.
    Cudo, cudo!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia