Cupcake - tak w wielkim skrócie, to babeczki dekorowane kremem, albo masą cukrową.
Te które zrobiłam wraz z koleżanką z Kolbuszowskiej Gildii Fotografów - Magdaleną wyszły bardzo smaczne i bardzo piękne!
Spontaniczne spotkanie przy piekarniku zaowocowało przepysznymi i przepięknymi babeczkami. W dodatku miały świetna sesje zdjęciowa profesjonalnym aparatem z profesjonalną fotografką:)
moje zdjęcia są jak szare myszki przy tych Madzi :)
Niemniej jednak pewnie interesuje Was przepis?
No to proszę! Oto on.
Na 12 sztuk
Babeczki wychodzą bardzo wilgotne i aromatyczne.
Krem
Dekoracja
Po upieczeniu babeczek należy je wystudzić. Każdą babeczkę posmarować kremem z "górka" i odstawić. Masę cukrowa podzielić i zabarwić. Wałkować cienko wycinać koła nieco większe niż średnica babeczek i nakładać. Wygładzić powierzchnię. Dekorować wedle uznania:)
Poniżej zdjęcia Magdy. Zapraszam na jej Fanpage tam możecie podziwiać jej zdjęcia, a robi przepiękne sesje: dzieci,noworodków, ślubne, komunijne i wszelkie inne.
No i jeszcze jedna ważna sprawa! Jeśli chcielibyście takie smaczne i piękne cupcake na Waszych uroczystościach, to my z Madzią chętnie je wykonamy! Świetnie się przy tym bawiłyśmy :)
Cupcake z kremem mocno kakaowym (te ciemne) w kolejnych wpisach.
Te które zrobiłam wraz z koleżanką z Kolbuszowskiej Gildii Fotografów - Magdaleną wyszły bardzo smaczne i bardzo piękne!
Spontaniczne spotkanie przy piekarniku zaowocowało przepysznymi i przepięknymi babeczkami. W dodatku miały świetna sesje zdjęciowa profesjonalnym aparatem z profesjonalną fotografką:)
moje zdjęcia są jak szare myszki przy tych Madzi :)
Niemniej jednak pewnie interesuje Was przepis?
No to proszę! Oto on.
Na 12 sztuk
- 110g masła
- 110g cukru
- 110g maki
- 1 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- skórka starta z jednej cytryny
Babeczki wychodzą bardzo wilgotne i aromatyczne.
Krem
- 250g masła
- 250g cukru pudru
- sok z jednej cytryny
Dekoracja
- ok 300g migdałowej masy cukrowej (domowa masa cukrowa)
- barwniki spożywcze (różowy, fioletowy, pomarańczowy, zielony)
- narzędzia i foremki do dekoracji z lukru plastycznego
Po upieczeniu babeczek należy je wystudzić. Każdą babeczkę posmarować kremem z "górka" i odstawić. Masę cukrowa podzielić i zabarwić. Wałkować cienko wycinać koła nieco większe niż średnica babeczek i nakładać. Wygładzić powierzchnię. Dekorować wedle uznania:)
Poniżej zdjęcia Magdy. Zapraszam na jej Fanpage tam możecie podziwiać jej zdjęcia, a robi przepiękne sesje: dzieci,noworodków, ślubne, komunijne i wszelkie inne.
No i jeszcze jedna ważna sprawa! Jeśli chcielibyście takie smaczne i piękne cupcake na Waszych uroczystościach, to my z Madzią chętnie je wykonamy! Świetnie się przy tym bawiłyśmy :)
Cupcake z kremem mocno kakaowym (te ciemne) w kolejnych wpisach.
Ależ piękne! już wiem co upiekę w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyglądają, naprawdę super :)
OdpowiedzUsuńDla mnie to co pani robi to jest mistrzostwo świata!
OdpowiedzUsuńKiedyś myślałam, że człowiek nie jest w stanie coś takiego pięknego stworzyć.
Cudo, cudo!
Pozdrawiam