Przejdź do głównej zawartości

Amoniaczki

Ciasteczka, które doskonale znamy z czasów naszego dzieciństwa kończyły naszą tegoroczną przygodę "W kuchni Prababci", ale nie zakończyły moich Warsztatów, bo już pojawiła się kolejna propozycja na ich poprowadzenie:) Na takie propozycje czekam:)





Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka 
  • 1/2 kostki margaryny
Amoniak wymieszać z mlekiem. Margarynę utrzeć z cukrem i jakami, dodać mąkę i mleko z amoniakiem. Wyrobić gładkie ciasto wstawić do lodówki na jedna godzinę. Następnie wyjąć, wałkować na grubość ok. 0.7 cm i układać w 1-2 cm odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. 
Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i podawać. Świetnie smakują z kisielem.




Takie ciasteczka możecie przechowywać do 2 tygodni w szczelnie  zamkniętym pojemniczku lub słoiku. Nadają się też świetnie do popołudniowej herbatki:)



Serdecznie dziękuje Wszystkim dzieciom i ich rodzicom za tak wspaniały udział na moich zajęciach. Mam nadzieję, że moje przepisy się Wam przydadzą, i będziecie  je stosować w Waszych kuchniach. 
Dyrektorowi Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej dziękuję serdecznie za możliwość przeprowadzenia ich właśnie w kuchni Skansenu. Fantastyczna przygoda, która na zawsze zostanie w mojej pamięci.  Z niecierpliwością czekam na następne Warsztaty u Was.



Smacznego!:)
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia