Przejdź do głównej zawartości

Dżem wiśniowy - podkład pod masę

Domowe dżemy są najlepsze.

Odkąd pojawiły się w sprzedaży żel fiksy zdarza mi się ich używać.
Przepis na dżem jest na każdym opakowaniu, więc może to i żadna filozofia:)
Ale ja jednak zrobiłam bez patrzenia na instrukcję.
Tak po swojemu.

Wyszło coś wspaniałego:)

Najczęściej używam go jako podkład pod masę kawową i czekoladową, ale do chleba z masłem tez jest wspaniały:) 





Składniki:

  • 3 kg wiśni
  • 2 kg cukru
  • 3op. żel fiksu
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 

Wiśnie płuczemy z zanieczyszczeń, drylujemy i dzielimy na dwie części. Jedną z nich miksujemy na papkę, wiśnie mieszamy razem. Nastawiamy na kuchenkę. Dodajemy żel fiksy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kwasek cytrynowy. Wiśnie gotujemy kilka minut 2-3 dodajemy cukier i gotujemy, aż się rozpuści, nie dłużej niż 5 minut od zagotowania. 
Na dżemie zrobi się piana. Należy ją zebrać chochelką ( można zjeść łyżeczką, przełożyć do miseczki i nadziać nią naleśniki). Dżem nakładać do wyparzonych słoiczków i od razu zakręcać. Pasteryzować 15 minut.





Smacznego:)

Komentarze

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia