Przejdź do głównej zawartości

Tort miętowy


Tort mietowy


Obiecałam przepisy świątecznych wypieków i oto one, dziś tylko jeden, ale wkrótce wszystkie:) 

Mój chwilowy przestój na blogu spowodowany był brakiem czasu na gotowanie, pieczenie, i robienie zdjęć. Czy Wam tez tak szybko uciekają dni? U mnie jest tak, ze wstaję, idę do pracy, szybki obiad po powrocie, i jest już wieczór... hmm...
No ale podobno idzie wiosna, i już w tym tygodniu ma być o wiele cieplej, więc jeśli słoneczko będzie świeciło jaśniej, to i ja nabiorę jego energii do działania.




Tort mietowy

 Wracając do tortu, to pomysł na niego oraz przepis otrzymałam od kolegi Roberta:) Dziękuję!

Oczywiście przerobiłam go na swoja nutę:) 
Wyszło świetnie, ale następnym razem zrobię dokładnie tak jak zaproponował Robert, bo zdaje się, że wówczas wyjdzie nieco inaczej:) 

Tort mietowy

Składniki na tortownicę kwadratową
(moja wersja)

Biszkopt:

  • 14 jajek
  • 10 łyżeczek kakao
  • 1 szklanka cukru pudru trzcinowego Diamant
  • 1/2 szklanki cukru pudru białego
  • 10 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników upiec biszkopt według tego przepisu, pomijamy wodę i ocet.

Masa:

1/2 litry mleka zagotować, w pozostałej wymieszać wszystkie składniki. Dobrze roztrzepać i wlać do mleka. Ugotować gęsty budyń. Wystudzić.
 
Dodatkowo 
  • 3 kostki masła 
  • 2 czekolady miętowe

Oraz do dekoracji
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
pastylki miętowe (ilość dowolna;)

Masło zmiksować na biały puch. Dodać budyń i utrzeć również na puch. Następnie dodać utartą na drobnych oczkach czekoladę. Wymieszać do gładkości.

Tort mietowy
Poncz:

Syrop odcedzić od liści, wymieszać z wódką i nasączyć nim placki biszkoptowe.
 
Jeśli nie macie syropku możecie naponczować zimną słodką herbatą miętową.

Biszkopty przecinamy na pół i skrapiamy je ponczem. Masę dzielimy na cztery części. Przekładamy nią biszkopty, a ostatnia częścią smarujemy wierzch i boki tortu. Całość obsypujemy starta na drobnych oczkach czekoladą gorzką. Dekorujemy pastylkami miętowymi:)


Tort mietowy

Ciasto jest rewelacyjne, i zapewne nie raz zagości na moim stole, Cukier puder trzcinowy sprawdził się wyśmienicie!:) Polecam i ciasto i cukier:) 



Smacznego:)

Komentarze

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia