Przejdź do głównej zawartości

Pasztet z ryżu






Składniki:
  • 20 dag mięsa wieprzowego
  • 1/3 szklanki ugotowanego ryżu
  • 3/4 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 jajka
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren kolorowego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do wysypania formy
 
 
Mięso wieprzowe pokroić, włożyć do garnka dodać  wszystkie przyprawy. Ugotować ok. 1 godzinę. Miękkie mięso wyjąć z garnka wystudzić i razem z ryżem i soczewicą zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonego farszu dodać jajka i przesmażoną na złoty kolor cebulkę, oraz dwie łyżki bułki tartej. Wszystko razem dokładnie wymasować. Skosztować i w razie potrzeby doprawić wedle upodobania szczególnie tymiankiem.  Dwie keksówki wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Włożyć po równo masy mięsno ryżowej i wstawić do pieca nagrzanego do 170 stopni C bez termoobiegu i piec 1 godzinę. Pasztet wyjąć z foremek dopiero po całkowitym wystudzeniu. Włożyć do lodówki i na następny dzień (nie wcześniej) pokroić na plasterki.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia