Przejdź do głównej zawartości

Zupa cebulowa ze skrzydełkami

Francuska zupa cebulowa

zupa cebulowa


Słyszałam kiedyś o zapiekanej zupie cebulowej i pomyślałam, że mogłabym wykorzystać ten pomysł do przygotowania mojej pierwszej zupy cebulowej w życiu. Raczej jestem tradycjonalistką, ale...



zupa cebulowa

Jednak skusiłam się, tym bardziej, że do jej przygotowania użyłam Winiary Pomysł na... Francuską zupę cebulową. Przepis dodaję do konkursu na Durszlak.pl

zupa cebulowa

Składniki jakich użyłam:

  • 3 czerwone cebule
  • 2 cebule czosnkowe
  • 1 cebula biała
  • 6 skrzydełek
  • 1 opakowanie cista francuskiego
  • sól, pieprz do smaku

zupa cebulowa

Ponieważ nigdy jej nie robiłam, i nie miałam zielonego pojęcia jak się za na zabrać z pomocą przyszła torebka:)
Prawie wszystkie czynności wykonałam zgodnie z zaleceniem. Dodatkowo na patelni usmażyłam skrzydełka, a następnie dodałam do wywaru...
Ale po kolei:)

Cebule obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, następnie wsypać cebulę i zeszklić na złoty kolor, ale uważać, aby nie przypalić. Do dużego garnka wlać 1 litr wody. Wsypać zawartość większej saszetki i wymieszać. Dodać usmażone skrzydełka, następnie cebulę. Gotować chwilę, następnie skrzydełka przełożyć do podłużnych kokilek i zalać zupą. Z ciasta francuskiego wyciąć paski i ozdobnie przykryć kokilki zostawiając dziurki aby zupa oddychała. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 20 min. 


zupa cebulowa


Smacznego:) 


wpis bieże udział w akcji na Durszlak.pl

Komentarze

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia