Przejdź do głównej zawartości

Uszka do barszczyku Wigilijnego





Uszka

Moja ulubiona potrawa świąteczna, w zasadzie mogłabym jeść je codziennie. A w wigilię na Wieczerzy, i w Boże Narodzenie na śniadanie to już tradycja. Uwielbiam! :)

Teraz Waz apraszam na uszka, ja tymczasem znikam w kuchni, 
bo mnie ciasta wołają:)



 na uszka: 
  • 500g mąki  
  • 4 żółtka  
  • 1 jajo
  • wrzącej wody (ile mąka zabierze) 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1-2 łyżki oleju 
Uszka i barszczyk czerwony


na farsz:
   
  • 2 garście suszonych leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
Grzyby wypłukać i gotować do miękkości. Cebulę obrać i podsmażyć na patelni do zeszklenia. Odcedzić grzyby i zmielić razem z cebulką. dodać sól i pieprz do smaku. 
Z ciasta wycinać kieliszkiem kółeczka nakładać farsz grzybowy i sklejać jak pierogi. Na końcu oba koniuszki połączyć razem tworząc uszko. 

Komentarze

  1. ojj czekam na nie, już czekam do poniedziałku ;)
    PS. Nie wiem jak będzie u mnie z czasem w najbliższe dni, tak więc już dzisiaj życzę Ci Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia ;) ...i oby bliscy wyczyścili do zera talerzyki ze smakołykami, jakie im przygotujesz ;)

    Pozdrawiam!
    Martyna

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja za swoje zabieram się na ostatnią chwilę, w poniedziałek:) Ale aż mi w brzuchu zaburczało na widok Twoich:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze kilkadziesiąt godzin i możemy zasiadać do stołu..
    ach, już nie mogę się doczekać!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witaj miły gościu :)
Dziękuje za odwiedziny :)
Jeśli masz pytanie do przepisu, zadaj je tutaj, a ja postaram się odpowiedzieć na nie w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam,

Jola

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z tortellini

Po kilku tygodniach milczenia na blogu, powracam z przepyszną sałatką z tortellini i pora. Bardzo szybka, łatwa i  nieco inna niż te które jadłam do tej pory. Polecam :)  Składniki na sporą porcję (ok. 8 - 10 osób)

Syrop z sosny

Pierwszy raz robię go sama. Pędy zbierałam w lesie z dala od szosy, i Wam radzę to samo, ponieważ nie wolno ich myć przed zasypaniem cukrem najlepiej, aby nie miały zanieczyszczeń.

Rolada serowa

Przepis na tą przystawkę otrzymałam od mojej sąsiadki Pani Bogusi:) Wspaniała przegryzka do piwka, ale też świetnie nadaje się na kanapki.

Jeżyna - konfitura, dżem...

 Tym razem za szkłem zamknęłam jeżynę.

Ciasto ala 3 - BIT na biszkopcie

Ciasto które znika tak samo szybko jak To Zanim zdążyłam się obejrzeć w blaszce ostał się jeden jedyny kawałek ten ze zdjęcia. Pomimo tego że nie ma pięknej fotki jest warte wypróbowania. dzieci były nim zachwycone. Polecam!    Na biszkopt: 4 jajka 6 łyżek cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia