Szybka sałatka z tuńczyka.
Nie trzeba jej specjalnie zachwalać, jest wyśmienita. Zapraszam do wypróbowania.
Składniki na 4 porcje:
- 2 torebki białego ryżu
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka kukurydzy
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ugorowany ryż odcedźcie z wody i przelejcie zimna wodą. Od razu odcedźcie ponownie i zostawcie do całkowitego wystudzenia. Do głębokiej miski wkładamy ryż, i pozostałe składniki. Mieszamy delikatnie. Możemy sałatkę podać tradycyjnie w salaterce, albo bezpośrednio na talerzykach. Do tego celu potrzebujemy filiżanki, którą napełniamy po brzegi sałatką. Następnie na filiżankę nakładamy talerz i odwracamy razem, co spowoduje, że sałatka ładnie nam odejdzie od brzegów filiżanki. Sałatkę możemy ozdobić listkami sałaty, albo pietruszki.
Nie zapomnijcie przepłukać filiżanki zimną wodą.
Smacznego:)
ja dodaję jeszcze ogórka i jajko :)
OdpowiedzUsuńTeż dodaje Olu:), ale to już zupełnie inna sałatka, inny smak, i aromat:) Ta będzie innym razem:) Pozdrawiam:)
UsuńNiewymęczona, na pewno pyszna :)
OdpowiedzUsuńWyśmienita:) Polecam:)
UsuńUwielbiam sałatki z tuńczyka w każdej postaci:))
OdpowiedzUsuńA ja dodaję jeszcze kapary :)
OdpowiedzUsuńz kaparami nie jadłam, trzeba wypróbować:)
UsuńKlasyka, prosta i pyszna :)
OdpowiedzUsuńO tak, ale teraz "chodzi" za mną warstwowa:)
Usuń