Pyszne chrupiące, pachnące placuszki z cukinią i suchą kiełbasą krakowską... Do tego gęsty sos do gulaszu Winiary. Obiadek inny niż zwykle, bardzo sycący i o lekko ostrym smaku.
Placuszki cukiniowo-kiełbasiane
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 30 dkg kiełbasy suchej krakowskiej
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz do smaku
Sos
1 torebka Pomysłu na soczysty gulasz Winiary wymieszać w 2 szkl wody i zagotować.
Cukinię obrać i wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiełbasę obrać i zetrzeć na tym samym tarku co cukinię. Czosnek wycisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Smażyć na gorącym tłuszczu podobnie jak placki ziemniaczane. Podawać z sosem lub same.
Smacznego:)
Ostatnio na wielu blogach królują placki z cukinii ale takich z kiełbasą nie widziałam. W planach mam zrobienie ich, wyglądają bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie bo są bardzo smaczne i chrupiące:)
UsuńTen dodatek kiełbasiany mnie uwiódł :)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to;)
UsuńBardo smakowite, na pewno wyprobuje ! Serdecznie pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńPolecam Samantho:) Maja bardzo ciekawy smak:)
Usuńpodoba mi się pomysł na placki z kiełbasą. musze kiedyś wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńPolecam!:)
UsuńAaaaa, ciekawe, nie powiem, ciekawe :) Zapisuję do wypróbowania na mężu ;)
OdpowiedzUsuńZ pewnościa MU posmakują:)
Usuńwyglądają bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuń